Komentáře

pátek 13. února 2009

Češi a zlato

Prodej mincí láme ve světě rekordy

Investoři v současné době nakupují rekordní objemy zlata, převážně na úkor rizikovějších investic. Ty opouštějí ze strachu, jak hluboké budou dopady krize. Některé mincovny tak razí mnohem vyšší objemy zlatých mincí než před rokem.

Například americké ministerstvo financí v lednu prodalo populární zlaté mince s americkým orlem ve znaku v objemu 92 000 troyských uncí. „To je skoro čtyřikrát tolik, co prodal odbor ministerstva U.S. Mint ve stejném období loni. Je to i více, než se prodalo za celé první pololetí 2007,“ informovala ČTK.

Mincovny v jiných zemích mají podobné zkušenosti. „Velké nákupy mincí jsou zřejmě tou poslední známkou, že nákup zlata plní roli bezpečného přístavu,“ podotkl analytik trhu drahých kovů ve finančním ústavu UBS John Reade.

Výrazný nárůst objemu zlata lze vidět i v investičních fondech, které se obchodují na burzách. Všechny dohromady mají nyní v portfoliu 1317 tun zlata, což je nový rekord. Jen za leden fondům přibylo 105 tun zlata, čímž se přepsal předchozí rekord z loňského září.

Velký zájem mají i čeští investoři

Přesun ke zlatu zahájili nejbohatší investoři, kteří si takový krok mohou dovolit. Bankéři upozorňují, že někteří klienti zlato nakoupí a vloží je do bankovního trezoru, kde zůstává. Většina analytiků je proto přesvědčena, že je jen otázkou času, než cena zlata vystoupí na nový rekord nad 1000 dolarů za troyskou unci. Nyní se pohybuje kolem 890 dolarů.

Zvýšený zájem investorů o zlato je patrný i v České republice. Ukázalo se to při pondělní první ražbě letošní kilové medaile v jablonecké České mincovně. Ačkoli ji proti lednové předpokládané ceně zdražila z 800 na 900 tisíc korun, zájem kupců neopadá.

Zdroj: Novinky.cz

1 komentář:

Marta řekl(a)...

Děkuji moc za zjednodušení informací o úsporách. Jistě se mi to bude někdy hodit, to mi věř. Kdybyste chtěli vědět více informací o investicích, mrkněte na tento web. Zjistíte tam hodně informací o nemovistostech, komoditách, kryptoměnách,..

Abeceda podnikání a investování Akcie Akcie CZ Akcie online! AKCIE KOMODITY FOREX * Dr.Jan Hýsek Aktuální seznam pojišťoven a seznam zdravotních pojišťoven najdete na seznamu www stránek Byznys magazín tedy podnikání, investice, internet, osobní rozvoj a lidé Finance on-line! Finanční fórum Hedge fondy se snaží o absolutní výnos nezávislý na obecném ekonomickém vývoji a vývoji kapitálových trhů Hledáte investora či projekt k investování? Obojí najdete na Investoři.net How to invest in stocks for the beginner - http://www.stocks-commodities.eu/news/how-to-invest-peaks-and-valleys/ iAkcie Investování pro začátečníky Jak vydělat peníze na burze Komodity pro začátečníky Magazín pro muže Otázky a odpovědi v oblasti finance, investice, podnikání a internet Poradce Seznam www WarrenBuffett.cz - aneb jak vydělat na burze miliony Zajímáte se o to, které jsou nejlepší firmy v ČR a EU? Sledujte Top Firmy! Zprávy online! Mini Oční lékař a jeho oční poradna